W okresie od 15 do 26 października 2018 r. czterdziestoosobowa grupa młodzieży z naszej szkoły kształcącej się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik budownictwa oraz technik pojazdów samochodowych odbyła dwutygodniowe praktyki w Grecji. Uczniowie oraz towarzyszący im wychowawcy mieszkali w czterogwiazdkowym hotelu San Panteleimon zlokalizowanym u podnóża masywu Olimpu, u wybrzeży Morza Egejskiego. Staż zawodowy zrealizowany został w ramach projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego, na zasadach programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe.
Celem zagranicznych praktyk zawodowych było zwiększenie kompetencji zawodowych uczniów oraz zdobycie przez nich doświadczenia w pracy w międzynarodowym środowisku, a także poznanie dziedzictwa kulturowego Grecji. Praktyki umożliwiły technikom żywienia i usług gastronomicznych poznanie podstaw kuchni greckiej. Każdy dzień był inny, przynosił nowe wyzwania i doświadczenia. Uczniowie mogli się sprawdzić pracując w barze hotelowym, kuchni czy przy obsłudze gości. Pod czujnym okiem pracowników hotelu uczniowie przygotowywali różne potrawy i poznawali techniki ich sporządzania. Podczas codziennej praktyki w kuchni do zadań młodych ludzi należało przygotowywanie półproduktów, sałatek i dań głównych, jak również obsługa gości i serwis. Przyszli kucharze oraz inni uczniowie mieli także okazję obserwować proces tłoczenia oliwy z oliwek. Innym ciekawym doświadczeniem była wizyta w rodzinnym zakładzie produkującym ser feta - typowy autoryzowany produkt grecki. Nie obyło się bez degustacji i zakupów produktów regionalnych. Technicy hotelarstwa przygotowywali salę konsumencką i obsługiwali gości hotelowych, jak również pracowali na recepcji oraz w ramach housekeeping. Zapoznali się również z formami podawania śniadań, technikami nakrywania stołu, dobierali odpowiedni sprzęt i zastawę stołową do ekspedycji posiłków. Pod okiem wykwalifikowanych pracowników zaznajomili się ze specyfiką i funkcjonowaniem poszczególnych elementów struktury hotelu. Technicy budownictwa organizowali roboty remontowe i rozbiórkowe, planowali prace związane z użytkowaniem obiektów budowlanych, jak również wykonywali zlecone prace remontowo-budowlane. Technicy pojazdów samochodowych uczyli się dobierania metod pracy oraz doskonalili umiejętności posługiwania się urządzeniami, narzędziami i przyrządami służącymi do badania pojazdu samochodowego po naprawie. Wykonywali demontaż i wymianę uszkodzonych elementów zespołów i podzespołów pojazdów samochodowych. Przy okazji wykonywania codziennych prac uczniowie ćwiczyli język angielski i język grecki. Życzliwość i pomoc Greków pomogły sprostać wszelkim nowym wyzwaniom, jakie stanęły przed naszą młodzieżą. Po pracy wszyscy mogli korzystać z kąpieli w Morzu Egejskim, wypoczywać na plaży i cieszyć się piękną, słoneczną pogodą oraz miejscowymi atrakcjami. Wieczorami również nikt się nie nudził. Wspólne dyskoteki dostarczyły wspaniałych wrażeń! Specjalnie dla młodzieży zorganizowano wieczór grecki. Przy dźwiękach tradycyjnych melodii greckich można było podziwiać tańce zespołu ludowego, a w końcu poddać się urokowi chwili i zatańczyć wspólnie |