tarcza header image
Start arrow Aktualności arrow Tradycja i nowoczesność czyli jak produkować oliwę z oliwek i ser feta?
Tradycja i nowoczesność czyli jak produkować oliwę z oliwek i ser feta?
Napisał Sekretariat   
Środa 8 maja 2019

     Mogliśmy zobaczyć to na własne oczy, odwiedzając zakłady produkujące ser z mleka owczego i koziego (70% do 30%) tzw. feta i oliwę z oliwek w ramach praktyk zawodowych w Grecji. Podczas zwiedzania o wszystkim bardzo szczegółowo i zarazem w prosty zrozumiały sposób opowiedział nam nasz przewodnik Adonis. Chociaż produkcja ta wcale taka prosta nie jest a w przypadku fety, od momentu podgrzania mleka w wielkich kadziach do temperatury około 65oC trwa co najmniej 3  miesiące. Tajniki produkcji przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku oliwy proces jej produkcji trwa krótko. Ale na jakość oliwy ma wpływ jakość zebranych oliwek i termin ich zbioru oraz sposób jej przechowywania. Natomiast linia produkcyjna jest w pełni zautomatyzowana i obsługiwana za pomocą specjalnie do tego napisanych programów komputerowych, a sposób produkcji oparty jest na tradycyjnych metodach. Dowiedzieliśmy się także jak odróżnić oryginalne produkty greckie od podróbek. Przebieg naszej wycieczki można zobaczyć na zdjęciach  - zapraszamy!

nazwa

 

Ostatnia aktualizacja ( Piątek 10 maja 2019 )
< Poprzedni   Następny >
Biuletyn Informacji Publicznej w ZSZ nr 1 i II LO we Włodawie
Facebook szkoły
ePUAP2
ePUAP
Dziennik UONET+

Ważne strony
Oferta edukacyjna
Kuratorium Oświaty w Lublinie
Nasz Patron -2 Mazowiecki Pułk Saperów
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie
Powiat włodawski
Ministerstwo Edukacji Narodowej

W skrócie
Pierwszą szkołą zawodową we Włodawie była, utworzona w 1929 r. przy Sierocińcu im. Tadeusza Kościuszki, Sejmikowa Szkoła Rzemiosł Sejmiku Włodawskiego. Posiadała ona internat i mieściła się w dzisiejszym budynku oddziału internistycznego Szpitala Powiatowego.
Licznik odwiedzin
7085237