tarcza header image
Start arrow Aktualności arrow Kuchnia Pociejów w Modrzaku
Kuchnia Pociejów w Modrzaku
Napisał Sekretariat   
Wtorek 22 czerwca 2021
p1p4.jpgPrzed nami historyczne wydarzenie. Podczas wrześniowego Festiwalu Trzech Kultur we Włodawie odbędzie się promocja książki z przepisami kulinarnymi hrabstwa Pociejów, pochodzącej z XVIII wieku. Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 i II Liceum Ogólnokształcące będą miały w tym swój udział, bowiem podczas tego wydarzenia planowana jest degustacja potraw, które w naszych pracowniach gastronomicznych przygotują m.in. nasi uczniowie, ale pod wodzą jednego z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy - Macieja Nowickiego.

Zbiór przepisów, które były kiedyś podstawą kuchni Pociejów mieszkających w Różance odnalazł profesor Jarosław Dumanowski. Trafił na niego w bibliotece w Kijowie. Okazało się, że zawiera on również przepisaną książkę "Kuchmistrzostwo" pochodzącą prawdopodobnie z 1560 roku, która uważana jest za najstarszą polską książkę kulinarną. Przepisami zainteresowało się Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Od ośmiu lat realizuje ono projekt Ogród-Kuchnia-Stół, więc postanowiło je wydrukować i rozpromować w całym kraju.

- W tej chwili kończymy druk tej książki i zrobimy z niej programy edukacyjne. Nie wyobrażam sobie, żeby we Włodawie takiego programu nie wdrożyć. W tym celu zawiązaliśmy współpracę Wilanowa z Włodawą i myślę, że przy pomocy Macieja Nowickiego i naszego zespołu Kuchnia Pociejów wróci do Włodawy - mówił podczas poniedziałkowej wizyty w naszej szkole Grzegorz Mazur - szef działu rekonstrukcji historycznej i sprzedaży Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Uważam, że nie mogło nas zabraknąć w miejscu, do którego wraca kuchnia historyczna, czyli w Zespole Szkół Zawodowych nr 1 we Włodawie - dodał.

Promocja książki odbędzie się podczas Festiwalu Trzech Kultur, który planowany jest we Włodawie w dniach 16-18 września. Maciej Nowicki, wspierany przez kucharzy Muzeum Wilanowskiego oraz uczniów i nauczycieli ZSZ Nr 1 przygotuje kilka najciekawszych potraw, które niedyś królowały na stole Pociejów. Każdy będzie mógł spróbować przysmaków.

- Myślę, że to będzie pierwszy krok milowy w kierunku stałej współpracy Muzeum w Wilanowie z Zespołem Szkół Zawodowych - przekonywał Grzeorz Mazur.

- Jest to ważne wydarzenie dla nas. Warto wrócić do tych korzeni i dokonać rekonstrukcji starodawnych potraw, zastosować je w praktyce i popróbować. Będziemy w tym kierunku współpracować z Muzeum w Wilanowie. Uważam, że powinniśmy zaangażować w to również naszą młodzież, która kształci się w kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Mamy nowoczesną pracownię i z powodzeniem poradzimy sobie z przygotowaniem nawet najbardziej wykwintnych dań. Cieszymy się, że nasza szkoła uczestniczy w tym projekcie - tłumaczy dyrektor ZSZ Nr 1 i II LO we Włodawie Eugeniusz Omelczuk.

Ostatnia aktualizacja ( Wtorek 22 czerwca 2021 )
< Poprzedni   Następny >
Biuletyn Informacji Publicznej w ZSZ nr 1 i II LO we Włodawie
Facebook szkoły
ePUAP2
ePUAP
Dziennik UONET+

Ważne strony
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie
Powiat włodawski
Oferta edukacyjna
Kuratorium Oświaty w Lublinie
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Nasz Patron -2 Mazowiecki Pułk Saperów

W skrócie
Pomysł utworzenia II Liceum Ogólnokształcącego we Włodawie dojrzewał od początku przemian, jakie dokonały się w Polsce w 1989 roku. Jednak dopiero w roku szkolnym 1990/91 można było przystąpić do przygotowania konkretnych projektów otwarcia nowej szkoły. Szczególnie zaangażowani w dzieło tworzenia II LO we Włodawie byli: mgr Józef Pawlin ówczesny dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych Nr 1 , który kończąc swoja kadencję dyrektorską, za punkt honoru postawił sobie utworzenie liceum ogólnokształcącego przy istniejącym już zespole szkół.
Licznik odwiedzin
7071350